Ce piese ai nevoie sa iti asamblezi un calculator performant pentru business
Posted on January 23, 2017
De-a lungul anilor s-au perindat si au inceput sa apara diferite noi tehnologii si in timp sa schimbe conceptia utilizatorilor si a ai tenta sa cumpere diferite lucruri noi care sunt in moda cum s-ar zice.
Unele dintre ele cum ar fi : laptop-urile, tabletele, telefoanele performante care au atatea procesoare si memorie cat un calculator clasic, in schimb analizand mai atent aceste lucruri si testind de-a lungul timpului nici unul dintre ele nu va putea oferi performantele adevarate ale unui desktop clasic care sa te poti bucura de el o perioada mai indelungata de timp daca stii atunci cand il cumperi sa faci o achizitie relativ buna tinind cont de anumiti factori care vor influenta performantele acestuia in timp.
De aceea m-am gandit si am spus sa scriu acest scurt tutorial despre cum si ce trebuie achizitionat in functie de bugetul fiecaruia componentele necesare ansamblarii unui calculator care sa te duca o perioada de timp atata pentru uz personal cat si pentru business-ul fiecaruia pentru care este o necesitate in zilele de azi.
O sa incep cu ce este cel mai important atunci cand incepem sa ne gandim la ansamblarea unul calculator si anume pentru ce o sa il folosim si aici incepem cu procesorul.
Procesorul este cel mai important lucru al calculatorului cel care face sa lucreze si sa ne ajute in lucrul de care avem nevoie si sa ne ofere performantele ridicate si dorite in functie de ceea ce dorim.
Aici avem in aceasta categorie procesoare AMD sau Intel, in functie de buget fiecare alege ce isi permite si ce doreste.
Categoria de procesoare AMD ca si socketuri avem urmatoarele :
AM1
AM3+
FM2
FM2+
AM4
Categoria de procesoare Intel avem urmatoarele socketuri:
LGA1150
LGA1151
LGA1155
LGA2011
LGA2011 v3
LGA2066
Legat despre aceste socketuri ulterior voi mai adauga si altele pentru procesoarele cu performante ridicate pentru servere respectiv cele mai vechi care erau inainte folosite dar despre care vom vorbi mai putin deoarece nu reprezinta o zona de interes asa de ridicata pentru ca doresc sa vorbesc despre oferta actuala pentru a face un calculator performant si nu unul de domeniul trecutului in care nu se merita sa mai investim bani in acesta pentru ca indiferent cat am incerca nu il vom aduce la performantele unuia ca si cele din zilele de azi.
O a doua piesa care este foarte importanta si anume placa de baza este si ea clasificata si trebuie sa urmarim cand o alegem socketul acesteia unde se va monta procesorul achizitionat.
Placile de baza sunt create de diferiti producatori mai mult sau mai putin performante, si anume aici trebuie sa tinem cont cand alegem aceste placi de baza asa cum am spus in primul rand sa intre procesorul in socketul lui respectiv sa ne uitam la performantele acestora din mai multe puncte de vedere gandindu-ne daca pe viitor vom dori sa upgradam calculatorul sau nu sau la ce performante dorim sa ne asteptam din acest punct de vedere.
Un aspect foarte important daca stam sa ne gandim legat de continuitatea si valabilitatea unui calculator in timp ar fi in afara faptului de procesor care este foarte important sa ne gandim ce fel de memorie poate suporta si pina la cat, bineinteles tinand cont si de faptul cate sloturi de memorie RAM are acesta placa de baza.
Alte aspecte ar fi cate sloturi si ce alte sloturi poseda aceasta placa de baza cu ce viteze lucreaza acele memorii care vor fi instalate si ce alte optiuni mai are aceasta placa si anume daca placa video este on board, daca placa de sunet este on board si respectiv placa de retea ce viteza are si ce optiuni pot fi activate care vor fi folositoare pentr ubusiness-ul nostru daca vom dori sa avem performante ridicate sau sa o folosim in mediul online sau pe post de server.
Un aspect foarte important este si faptul ca trebuie tinut cont si de tipul placii de baza si anume formatul acestuia pentru ca in functie de format ne va permite sau nu sa o extindem sau upgradam pe viitor cand vom mai avea nevoie de alte accesorii pentru aceasta.
De asemenea de mentionat este si faptul ca trebuie sa tinem cont si de numarul de portul sata . msata si respectiv usb-urile necesare pe care le vom folosi in viitor si de cate vom avea nevoie.
Binenteles sunt si alte porturi pentru placa video, mouse tastatura respectiv com sau LPT care unele din ele nu mai sunt existente si de-a lungul timpului au fost si excluse fiind inlocuite de usb-urile existente pe aproape orice placa de baza.
Memoria RAM aceasta este foarte importanta si responsabila si cea care ajuta sa imbunatateasca viteza de lucru a calculatorului.
Cand alegem placa de baza ne vom gandi cate sloturi are aceasta sa putem upgrada ulterior si care este capacitatea maxima care o suporta acea placa de baza.
Urmatoarea componenta foarte importanta ar fi hard diskul calculatorului si o sa va explic si de ce am considerat-o fiind urmatoarea cea mai importanta datorita faptului ca unele placi de baza placa video o are deja integrata pe placa de baza sau o are mai noi chiar procesorul impreuna cu placa de baza stie acest lucru.
Hard disk-urile la ora actuala se pot impartii in 3 mari categorii pentru cele desktop si anume :
hard disk sata(standard)
hard disk ssd(cele de tip memorie)
hard disk SSHD(hybrid)
In acest caz cele mai performante hard disk-uri sunt cele SSD ca si stabilitate numar de scrieri si performante foarte ridicate.
Daca ne permitem recomand cu caldura neaparat achizitionare acestora in primul rand pentru viteza de lucru cat si pentru performantele ridicate si al stabilitatii in timp si numarul lor de scrieri citiri cat si al socurilor.
In cazul in care bugetul nostru nu este chiar asa de mare putem folosi si un hard disk standard pe SATA care are un cost mult mai scazut in comparatie cu cel SSD, sau daca se doreste sa avem un sistem de operare cu o bootare rapida putem folosi si instala un SSD pe care sa punem sistemul de operare si sa avem un alt hard disk montat pe SATA de timp standard cu ajutorul caruia ne putem stoca datele necesare pe acesta.
Un aspect foarte important in business daca dorim sa avem siguranta datelor aici vom tine cont ca placa de baza sa stie cand o vom alege si RAID.
O alta componenta daca ne dorim performante ridicate in grafica si editare grafica sau video vom tine cont si de acest lucru si vom alege o placa video care sa ne ofere performantele necesare sau dorite.Avand in vedere ca noile placi de baza au placile video on board cat si noile procesoare Intel cat si cele AMD ne ofera placa video in procesor impreuna cu placa video, pentru mediul business cand folosim aplicatii office sau lucru cu documente mici, programare etc nu este necesara achizitionarea neaparat a unei placi grafice sau video pentru ca nu avem nevoie in mod special.
Pritre ultimele dar si acestea foarte importante ar fi sursa de alimetnare si cutia acestuia care depinde fiecare ce design culoare sau aspect doreste sa aiba.
Sursele sunt foarte importante si se aleg in functie de ce componente se doresc sa se monteze pe acel calculator.
Si ar mai fi monitorul care il alegem in functie de ce diagonala se doreste.
Despre acest subiect vom mai vorbi si stabili exact cum se poate calcula acest lucru in functie de componente.
Mai jos aveti linkuri catre componentele necesare achizitionarii unui calculator la data respectiva destul de performant in functie de preferinte sau sa va faceti o idee despre ce inseamna ca si pret si performante.
Procesoare : Procesor Intel® Core™ i7-6700K, 4.0GHz, Skylake, 8MB, Socket 1151, Box
Placi de baza : Placa de baza MSI Z270 GAMING M3, Socket 1151
Memorie RAM: Memorie Corsair Vengeance LPX 8GB (2x4GB) DIMM, DDR4, 3000MHz, CL15, 1.35V, XMP 2.0, Black
Placi video : Placa video Quadro K2200, 4GB GDDR5, 128-bit sau se poate alege si Placa video STRIX-GTX750TI-OC-2GD5, nVidia GeForce GTX 750 Ti, 2GB GDDR5 128bit
Hard disk SSD: Flash SSD Kingston UV400 240GB 2.5″ SATA 3 sau
Hard disk standard pe sata: HDD Seagate Barracuda 2TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
sau HDD Seagate Skyhawk Surveillance 4TB, 5900rpm, 64MB cache, SATA III
Monitor: Monitor LED IPS Dell 27″, Wide, FHD, HDMI, FreeSync, SE2717H, Negru
Sursa : Sursa modulara
Tastatura si mouse: Kit Tastatura Mouse Microsoft Desktop 850, Wireless, Negru
sau Monitor LED IPS Dell, 27″, Full HD, VGA, HDMI, Boxe, Negru, S2715H
Kit tastatura si mouse: Kit Tastatura Mouse wireless Lenovo 500, Negru
Pentru a putea printa se pot achizitiona si imprimanta laser ca si recomandare deoarece nu ti se usuca tonerul in ea si se poate folosi pe o durata de timp mai mare.
Puteti incerca : Samsung M2026
daca doriti sa scanati cel mai ieftin ar fi : Scanner MUSTEK Bear Paw 2448CU PRO II
Comments are currently closed.